Quantcast
Channel: Snack Around
Viewing all 133 articles
Browse latest View live

Appelsinkage(r) uden mel og smør

$
0
0
Denne appelsinkage, som kan laves som én stor eller mange små, smager fantastisk af appelsin, da hele appelsinen (på nær kernerne) anvendes.
Jeg var i sommers til min venindes fødselsdag, hvor jeg mødte en konditordatter (hvor heldig kan man være?). På det seneste synes jeg at jeg har haft nogle fantastiske samtaler til fester og fejringer og når jeg tænker over det har de alle sammen handlet om mad. Vi har været rundt om hjemmelavet rugbrød, gode restauranter i København, chokoladebomber og selvfølgelig kage, kage og atter kage. Denne fødselsdag var på ingen måde en undtagelse. Det endte endda med at jeg fik tre opskrifter af hende og dette er så den første jeg har afprøvet. Jeg er blevet så begejstret for især den første proces, hvor man laver appelsinmosen, at jeg er begyndt at bruge den i alt muligt, fx sammen med flødeskum i chokoladelagkager. Har sat et billede ind nederst af den.
Ingredienser til én stor eller 80 meget små kager
325 g usprøjtede appelsiner, ca. 2 stk.
6 økologiske æg str. M/L
150 g sukker
1 tsk. bagepulver
150 g hele mandler
Pynt
100 g chokolade og 3 spsk. smør (kan undlades)
eller
Piskefløde og guldstøv

Kagen: start i god tid med appelsinerne. Skyl dem godt og kog dem hele i vand i 2 timer til de bliver helt bløde og møre. 

Pisk æg og sukker til det er luftigt og skummende.

Imens hakkes mandlerne i en minihakker, forholdsvis fint. Tilsæt herefter bagepulveret og vend det i æggemassen.

Skær de kogte appelsiner i mindre stykker og blend dem til mos. Rør den i dejen, som derefter hældes i en bradepande på 20x30 cm beklædt med bagepapir eller i små muffinsforme.

Bages på næstnederste rille i  en forvarmet ovn ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 45 minutter, hvis det er den store kage og ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 20 minutter, hvis det er de små.
Pynt: smelt chokoladen ved svag varme sammen med smørret. Rør det jævnt sammen og bred det over kagen med en paletkniv eller en dejskraber.
eller
Pisk fløden til den er stiv, men stadig blød og lækker. Sprøjt den på kagerne med en stjerneformet tylle og drys guldstøv over.
Nedenfor er et par billeder af, hvad man ellers kan bruge appelsinmosen til. Forestiller mig også at den vil være god i pandekager, vandbakkelser (det må jeg snart prøve), vafler osv.
Denne lagkage består af en forholdsvis dense chokoladekage, hvor en tredjedel af melet er erstattet med mandelmel. Appelsinmosen er blandet med flødeskum. Man behøver ikke så meget flødeskum, bare lige nok til at give det lidt hold. Kagen er samlet aftenen før i en form, så den har haft tid til at sætte sig. På toppen er der kakaoglasur og morgenfruer.

Mini muffin me - hindbær style

$
0
0
Nu må det snart være slut med alle de mini muffins, men de ER altså meget praktiske til stående arrangementer. Disse er en lidt sensommeragtig udgave med dejlige hindbær.
Man kan skifte hindbærerne ud med de fleste andre bær. Bruger man nogle meget søde af slagsen, kan jeg anbefale at komme lidt revet citronskal i dejen. Disse blev spist dels stående til en reception og dels siddende på en bænk i Tivoli. Begge dele fungerede fint.

Ingredienser til ca. 40 stk.
100 g smør
2 dl mælk
1 stang vanilje
1,5 dl sukker
2 æg str. M/L
4 dl mel
1 tsk. bagepulver
100 g hindbær

Pynt
Piskefløde
Friske hindbær
Friske blåbær
Små sukkerblomster

Mini muffins: Smelt smørret, kom mælken i og sæt det til side. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland dem med sukkeret og pisk det luftigt sammen med æggene. Bland mel og bagepulver og vend det i æggemassen skiftevis med smør og mælk.
Fyld dejen i små forme, ca. 3/4 dele op, og bag dem ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 15 minutter.

Pynt: Pisk fløden stiv og sprøjt den på kagerne med en stjerneformet åben tylle. Skyl bærerne, dup dem tørre med lidt køkkenrulle og sæt dem på toppen. Sæt til sidst de små sukkerblomster på.
Fordelen ved minimuffins er, at man kan spise mange forskellige slags på én gang.

Gulerodsboller

$
0
0
Dejlige sunde boller. Perfekte til at spise om morgenen, om eftermiddagen eller undervejs i kagespisning. De giver lidt fibre, grøntsager og salt, som giver plads til at spise lige lidt mere kage - og det er vigtigt. 

Ingredienser
6 dl lunkent vand
50 g gær
2 spsk. rapsolie
1 tsk. salt
1 spsk. honning
2 dl solsikkekerner
200 g groftrevne gulerødder
200 g grahamsmel
ca. 650 g hvedemel

Smuld gæren i vandet og rør til det er opløst. Tilsæt olie, salt og honning. Derefter solsikkekerner, gulerødder og grahamsmel, mens der røres rundt med en grydeske. Tilsæt hvedemel. Dejen skal være godt sammenhængende, men stadig til at røre rundt i.

Brug et par spiseskeer til at klatte bollerne ud på et par bageplader med bagepapir på.

Skal bages i ovnen ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 20 minutter. De skal være gyldne og lyde hule, når man banker dem på bunden.

Chokolademousse med krokant og hindbær

$
0
0
Denne chokolademousse er god tung og fyldt med lækker chokolade, så den går rigtig godt i spænd med nogle friske hindbær og pistaciekrokant med revet appelsinskal i.
Jeg havde fået lov til at lave dessert til en af mine venners 30 års fødselsdag og det var med stor glæde at jeg kastede mig over projektet. Hele ugen op til (og et par før den) gik med at prøvebage, købe ind og lave tidsplaner. Det blev til en lille kagebuffet med disse små mundfulde chokolademousse, chokolade-kaffe kugler, æble-crumble-minimuffins, mini lemon meringue muffins og en ret så stor gulerodslagkage med 30 lys i.

Chokolademousse til 60 snapseglas
200 g god chokolade 60-70 %
8 pasteuriseredeæggeblommer 
70 g sukker
5 dl piskefløde

Pynt
65 g sukker
40 g usaltede pistacienødder
Revet skal af en økologisk appelsin
60 friske hindbær

Chokolademousse: Hak chokoladen groft og smelt den i en skål over vandbad. Sørg for at skålen ikke rører vandet på noget tidspunkt. Pisk æggeblommerne med sukkeret til det er lyst og luftigt, det tager lidt tid, så det er en fordel at gøre i en røremaskine. Pisk fløden til blødt skum. Det skal kun lige kunne vendes på hovedet uden at falde ned. Hæld chokoladen i æggesnapsen og vend derefter flødeskummet forsigtigt, men hurtigt i. Massen skal blandes godt sammen, så der ikke kommer hvide striber fra fløden i. Sæt den på køl natten over. Næste dag kommes chokolademoussen ned i en sprøjtepose med en dejskraber og sprøjtes ud i snapseglassene. De skal være ca. halvt fyldte. 
Pynt: Smelt sukkeret på en varm keramisk eller slip let pande. Når det er smeltet hældes pistacienødderne og appelsinskallen i. Så snart det er rørt sammen hældes massen ud på et stykke bagepapir og køler af. Jeg havde købt nogle meget flotte pistacienødder i Torvehallerne. Det gør jeg meget gerne igen. Sælgeren var simpelthen så entusiastisk og hjælpsom. Jeg kom det i køleskabet til næste dag. Et par timer før servering hakkes krokanten og kommes i snapseglassene. Til sidst toppes af med et hindbær i hver.

Æbletrifli med makroner og chokolade

$
0
0
Efteråret er dejlig ukompliceret. Det er stort set det samme, der sker hvert år. Nogle dage blæser og regner det og andre dage skinner solen fra en skyfri himmel. Denne dessert er ligeså. Der er syre fra æblerne, sødme fra makronerne og bitterhed fra chokoladen. Sammen udgør de en fantastisk mundfuld efterår. 


Når man bor i en lille lejlighed i København, er det utrolig rart at have kollegaer som forsyner en med frugt fra rigtige haver (har prøvet at holde liv i lidt forskelligt i min altankasse, so far uden held). Jeg har senest fået lov til at gå på æblerov i en af mine kollegaers haver (hun har hele tre forskellige slags æbletræer), omend æblerne i denne dessert faktisk blev bragt helt op til mit kontor. Udpræget luksus må man sige. Det er lidt uvist, hvilken sort æbler, der er tale om, men træet er fra 1937 og det er syrlige madæbler. De smager ret fantastisk, er dejlig faste i kødet og helt lyse. Selvom de er syrlige har jeg ikke tilsat sukker til æblemosen. I denne dessert, som i livet i øvrigt, er det rart med lidt syrlighed.

Ingredienser til 4 personer
700 g æbler eksl. skræl og skrog
½ dl vand
100 g makroner
50 g god mørk chokolade (ca. 70 %)
1 dl piskefløde

Start med at skrælle æblerne og skær dem i både. Fjern skroget og skær dem i mindre stykker, 1-2 cm x 1-2 cm og kom dem i en gryde med en ½ dl vand. Bring det i kog og lad det simre 10-12 minutter, til æblerne er kogt lidt ud, men stadig med hele stykker imellem. Afkøl æblemosen.

Kom makronerne i en frysepose og knus dem med en kagerulle (eller andet skyts med en vis tyngde), hak chokoladen groft eller fint alt efter, hvad du bedst kan lide og pisk fløden til blødt flødeskum.


Når æblemosen er afkølet samles triflien, som man helst vil have den. Jeg kom makroner, æblemos, makroner, chokolade, æblemos, makroner, chokolade, æblemos, flødeskum og chokolade, men det bestemmer man helt selv. 


Servér den eventuelt med lidt ekstra flødeskum on the side, en kop kaffe og et tæppe. Så er det faktisk ret ligegyldigt, hvilket vejr det er udenfor. 

Æbler - mandler - kanel

$
0
0
Denne kage blev improviseret for et par uger siden og gentaget for nylig fordi den bare er så nem og velsmagende. Egner sig både godt til at blive serveret lun og dagen efter og man skal absolut intet foretage sig før servering.
Næste gang tror jeg at der skal små æblestykker i selve dejen - eller rosiner. Man kan servere den med creme fraise, skyr, græsk yoghurt, flødeskum eller andet godt fra laktoseafdelingen.

Jeg har begge gange haft dem med på arbejde, først som en fødselsdagskage og sidst som en på gensyn kage. Kan sige at den fungerede glimrende til begge formål. Jeg har i det hele taget tænkt at jeg burde starte en "sig-det-med-kage-service". Det skulle være ligesom at give et kort, for let's face it. Der er en kage til alle anledninger. Der kunne være "undskyld-jeg-glemte-din-fødselsdag-kage" (skulle også kunne fås i en årsdag og Valentines dag udgave og i flere varianter, så det ikke er den samme man får hvert år), "tillykke-med-forlovelsen-kage" (jeg tænker umiddelbart i sammensatte kager), "hvor-er-det-godt-at-se-dig-kage" (kagen der hurtigt kan laves, som regel noget med snask eller noget der knaser), "hyggeligt-at-møde-dig-svigermor-kage" (overskudskagen over dem alle, gerne lidt lun i det), "skal-vi-på-date-nr. 2-?-kage" (lille, praktisk og robust - så den eventuelt kan sendes pr. post), "VM-kval-kage" (typisk en rund eller kastevenlig kage), "held-og-lykke-på-dit-nye-job-kage" (chokolade, chokolade, chokolade - godt med en solid start og masser af endorfiner), "jeg-kunne-ikke-nå-at-vaske-tøj-kage" (en rigtig søndags hygge kage, som er lækker nok til at opveje snavset tøj), "film-marathon-kage" (en kage der ikke behøver opbevaring i køleskab og som ikke falder sammen ved at stå ude i 6-8 timer) og "post-break-up-kage (der er vi igen ude i noget chokolade, eventuelt med noget seriøst tilbehør). Mange flere kunne komme til, men det er godt at have et grund sortiment. For nu følger imidlertid alene opskriften på æblekagen.
 
Ingredienser til en 26 cm springform
200 g blødt smør
200 g sukker
200 g æg
200 g hvedemel
1½ tsk. bagepulver
300 g æbler uden skræl og skrog
35 g sukker
1 tsk. kanel
50 g mandler

Kom smør og sukker i en skål og rør det godt sammen. Pisk æggene i et efter et for høj hastighed på den langsomme måde. Bland mel og bagepulver i en anden skål og rør det derefter let sammen med smør-sukker-æggemassen. Kom dejen i en springform beklædt med bagepapir.

Skræl æblerne, fjern skroget og skær dem i både. Læg dem ovenpå dejen, tilfældigt eller rundt i en mønster. Bland sukker og kanel og drys det over æblerne. Slutteligt hakkes mandlerne groft og drysses over med helt løse håndled.

Bages ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. en halv time. Tjek evt. allerede efter 20 minutter og derefter hvert 5. minut. Kagen er færdig, når man kan jage en strikkepind eller en hæklenål ned i kagen og trække den ud ren.
 


Chokoladescones - de sprøde

$
0
0
Jeg har tidligere lagt en opskrift på chokoladescones på bloggen. De her er mere sprøde og kompakte end de andre. Stadig hurtige og nemme at lave. 

Ingredienser til ca. 20 scones
450 g mel
1 tsk. bagepulver
½ tsk. natron
½ tsk. salt
200 g sukker
200 g smør
1 dl mælk (gerne kærnemælk)
100 g æg (ca. 2 stk. str. M/L)
175 g chokolade

Bland mel, bagepulver, natron, salt og sukker i en skål. Skær smøret i mindre stykker og bland det hurtigt i med fingrene. Pisk æg og mælk sammen med en gaffel og tilsæt det til dejen. Hak til sidst chokoladen i store grove stykker og ælt det i.

Smør en metalform til muffins med lidt smør eller spay den med lidt bagespray. Tryk dejen let ned i hullerne og bag dem ved 220 grader (ikke varmluft) i 10-15 minutter. 
De er super lækre mens de er lune og sprøde. Kan også sagtens spises dagen efter som snacks. Disse blev bagt til morgenmaden på arbejdet. Det er vigtigt at spise chokolade om morgenen, så bliver det bare en meget bedre dag. 

Chokolade-kaffe petits fours

$
0
0
Dette er chokoladekage, overtrukket med chokolade og tilsat lidt kaffe. Man kan variere den med diverse smagsvarianter, f.eks. appelsinskal, ristede nødder, likør osv. Disse er helt simple og rene i smagen.

 
Ingredienser til ca. to fyldte fade
150 g blødt økologisk smør
200 g sukker
1 tsk. ínstant kaffe
3 økologiske æg
200 g økologisk mel
1 tsk. bagepulver
3 spsk. rigtig god kakao
1 dl letmælk
lidt mere blødt økologisk smør
lidt flormelis
 
Pynt
ca. 200 g blå candy melts
sukker drys af en art

Kagen: Kom smør, sukker og kaffe i en røremaskine og pisk det godt sammen til det er luftigt. Pisk derefter æggene i et efter et. Bland i en anden skål mel, bagepulver og kakao og vend det i skiftevis med mælken.

Kom dejen i en springform beklædt med bagepapir og bag den midt i en forvarmet ovn ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 40 minutter. Kagen er færdig, når man kan stikke en hæklepind i uden at få dej med op.

Sæt kagen på en bagerist og afkøl den.

Når den er afkølet deles den i mindre stykker og kommes i en røremaskine. Rør med den flade spatel til kagen er smuldret og man har en ensartet masse. Tilsæt lidt smør og flormelis og rør til kagen igen hænger sammen, men nu i en mere smooth form. Den skal have samme konsistens som romkugledej. Form derefter små kugler, læg dem på et spækbræt og kom dem i køleskabet i mindst en time.

Pynt: Smelt den blå chokolade (som jeg formoder er hvid chokolade med farve) over vandbad. Overtræk chokoladekagekuglerne med den smeltede chokolade, sæt dem i små papirsforme og drys f.eks. sølvkrymmel over. Jeg brugte en ske og en gaffel, men er sikker på der må findes en mere effektiv måde.

Sæt dem på køl, til chokoladen er fast.


De blev til som en del af en kagebuffet og var ret populære. Jeg skal ikke kunne sige om det er den praktiske form, den blå farce, det gode indhold eller det flotte krymmel der gjorde det, men de blev i hvert fald spist.


Jeg har ikke før brugt candy melts og tvivler på det bliver jeg noget vil benytte mig af ofte. Jeg synes den var ret besværlig at arbejde med og så er jeg bare ikke så begejstret for hvid chokolade. Det er muligvis bare er et spørgsmål om øvelse. I så fald når jeg måske at blive glad for det, før mit lager af blå og grøn chokolade løber op.

Halvåbne æblepakker

$
0
0
Sprøde udenpå, bløde inden, søde og syrlige pakker. De er ret hyggelige til sådan en efterårseftermiddag.
Jeg har fået endnu flere æbler fra en kollega. Denne gang nogle flotte røde af slagsen som jeg indtil videre har lavet æbletrifli og æblegrød af. Idag skulle der så ske noget nyt. Det blev til de her æblepakker. Jeg har været oppe at slås med ret mange mørdeje gennem tiden, så besluttede mig for at prøve at lave en selv. Det gik ret godt. Den er nem at arbejde med og smager præcis som jeg godt kunne tænke mig.
Ingredienser til ca. 10 pakker
360 g økologisk hvedemel
40 g økologisk grahamsmel
150 g flormelis
1 god tsk. revet skal af en økologisk citron
175 g koldt økologisk smør
1 økologisk æg
1 økologisk æggeblomme
2 spsk. koldt vand
 
500 g æbler (vægt uden skræl og skrog)
60 g farin
60 g god marcipan
1/4 tsk. stødt nellike
1/2 tsk. kanel
3 spsk. rosiner
 
30 g nødder (fx hasselnødder og mandler)
1 æg til pensling
40 g god marcipan

Bland hvedemel, grahamsmel, flormelis og citronskal i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i med fingrene til massen er godt blandet og ligner fintrevet ost. Pisk ægget let sammen med æggeblommen og kom det sammen med vandet i. Saml dejen med fingrene. Dejen skal kun lige samles, ikke æltes. Form den til en kugle, pak den ind i husholdningsfilm og læg den på køl i en halv time.

Imens skrælles æblerne og skæres i mindre stykker på ½-1 x ½-1 cm. Bland dem med farin, groftrevet marcipan, stødt nellike, kanel og rosiner. Hak nødderne groft.

Tag dejen ud af køleskabet og del den i stykker på ca. 75 g. Kom en anelse mel på bordet og køkkenrullen og rul stykkerne ud til cirkler - de behøver ikke være så præcise. Kom ca. 3 spsk. æblefyld på hver, drys lidt nødder på og fold siderne op omkring fyldet.

Flyt dem over på en bageplade med bagepapir. Til sidst pensles de med sammenpisket æg, drysses med revet marcipan og bages ved 200 graders varmluft i 15 minutter til de er gyldne.
 

De kan med fordel serveres med lidt creme fraise af en ikke så let en af slagsen. Den gode 18% fra Thise ville sikkert være et godt valg.



Julecookies

$
0
0
Dette er ikke egentlige julesmåkager, men de så smager lidt af jul og er helt utrolig lækre. Hvis man har de rette redskaber tager de ingen tid at lave. Det er faktisk hurtigere at lave dem end at lade være.

Jeg har fået opskriften fra en kollega som havde bagt dem. Efter at have spist en 6-7 stykker blev jeg nødt til at bede om opskriften, så jeg kan bage dem over and over and over again. Opskriften stammer fra kogebogen Suveræne succeser og jeg har lave meget lidt om i ingredienserne, men en del i fremgangsmåden.
 
Ingredienser til ca. 3 bagplader cookes
450 g hasselnødder
2 æg str. M/L
150 g sukker
1 tsk. stødt kanel
1/4 tsk. stødt allehånde
1/4 tsk. stødt nellike
200 g suværen mørk chokolade, ca. 70 %
 


Start med at riste hasselnødderne i ovnen. Jeg ristede dem ved 100 grader i 10 minutter, hvorefter jeg skruede op til 175 grader og gav dem 5 minutter mere. Jeg vil nok anbefale at man man starter på 175 grader og giver dem 10 minutters tid. Husk at holde øje med dem.



Derefter gnides skallerne af med fingrene eller et viskestykke. Sidstnævnte går hurtigst. Hak de fleste af nødderne halv groft i en minihakker, og resten lidt grovere med en kniv. Man kan sagtens hakke det hele med en kniv, men det tager bare så utrolig lang tid.
 
 
Pisk derefter ægget og sukkeret til det er hvidt, let og luftigt. Sidstnævnte er vel egentlig lidt svært at opnå uden en vis lethed. Rør krydderierne og nødderne i til det er godt blandet. Jeg bagte disse hos mine svigerforældre, der kun havde hele nelliker. De blev dog stødt i en morter til pulver af dem. Jeg var virkelig meget imponeret.
 
 
Kom til sidst bagepapir på tre bageplader. Brug to spiseskeer til at forme runde ish klumper, sådan cirka 16-20 stykker på hver og bag dem ved 160 grader (varmluft) i ca. 12-15 minutter. Afkøl dem og smelt imens chokoladen i et vandbad eller i mikrobølgeovnen (ikke mikroovnen). Når de er afkølet kommes chokoladen på bundene med en teske og de lægges til afkøling. Processen kan speedes op ved at komme dem i køleskabet.

Fedtebrød

$
0
0
Søren Ryge har vist betegnet dem som verdens nemmeste småkager eller noget i den stil, og der er ikke meget galt (dette er dog ikke hans opskrift). Det eneste man skal være opmærksom på er, at mens man laver dem, skal man ikke foretage sig så forfærdelig meget andet. Jeg har først for nyligt stiftet bekendskab med fedtebrød, men jeg må sige, at det er et særdeles behageligt bekendskab. 


Ingredienser til ca. 7 stænger
250 g mel
½ tsk. hjortetaksalt 
150 g kokosmel
150 g sukker
250 g koldt smør

Glasur
450 g flormelis
7 spsk rom eller cognac
6 spsk vand

Kom mel, hjortetaksalt, kokosmel og sukker i en skål. Skær smørret i mindre stykker og tilføj det. Ingredienserne blandes sammen med fingrene, til man har en ensartet masse. Denne rulles til stænger med en diameter på ca. 2 cm og fordeles på to bageplader beklædt med bagepapir. Der skal være god plads mellem stængerne, da de flyder meget ud under bagningen.


Kom lidt mel på en kagerulle og brug den til at rulle stængerne flade. De skal ende med at have en tykkelse på ca. 0,5 cm. Bag stængerne i en forvarmet ovn ved 200 grader (ikke varmluft) i 10-12 minutter. De skal ikke have synderligt meget farve. 


Mens de er i ovnen røres glasuren sammen af flormelis, spriritus og vand. Næste gang vil jeg nok bruge lidt mere spiritus i forhold til vand. Kom glasuren på de varme stænger og skær dem med det samme i mindre stykker med en brødkniv. 


Serveres med hygge.

Honningkage tilsat appelsinsmørcreme og chokolade

$
0
0
Hvor mange gange skal man gentage noget før det bliver en tradition? Nu har jeg bagt denne honningkage 2 år i træk og jeg har tænkt mig at fortsætte med det - for evigt. Det er vel godt nok. Jeg julebager hvert år med en ven og i år bagte han selve kagen, mens jeg lavede fyldet og samlede kagen.
Det er Brd. Prices opskrift. Fyldet blev dog lidt anderledes end deres i år, da jeg ikke helt havde, det der skulle til. Det blev nu dejligt velsmagende alligevel. Vi laver som regel honningkagen om lørdagen og fyldet om søndagen, hvor den samles.

Ingredienser til honningkagen
500 g fast honning
125 g sukker
1 dl fløde
2 spsk. skyr (der står yoghurt i den oprindelige opskrift)
3  økologiske æg str. M/L
skal af 1 økologisk appelsin
2 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt ingefær
500 g hvedemel
2 tsk. hortetaksalt

Ingredienser til appelsinfyldet
300 g smør
ca. 250 g flormelis
saft af en økologisk appelsin
2 pasteuriserede æggeblommer
3 spsk. Grand Marnier

Derudover ca. 200 g  fremragende chokolade

Smelt honning og sukker i en gryde og afkøl det. Tilsæt derefter fløde, skyr, revet appelsinskal, kanel og ingefær. Pisk æggene let sammen i en skål og tilsæt dem lidt af gangen, mens der røres. Bland mel og hjortetaksalt sammen og kom det ned i massen, mens der røres.

Kom dejen i en bradepande på ca. 25x35 cm beklædt med bagepapir og bag kagen ved 170 grader (ikke varmluft) i ca. en time. 
Næste dag kommes ingredienserne til fyldet i en skål og piskes sammen. Udstik kagen med forme eller skær den i mindre stykker med en kniv. Skær den igennem to gange og smør fyldet på i to lag med en smørkniv. Hvis du ikke har en smørkniv kan du ligeså godt opgive projektet. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre uden. Derefter lægges lagene sammen.

Hvis der er tid til det, så pak kagerne ind i husholdningsfilm og læg dem på køl. Er stykkerne store nok, kan man  dog sagtens spise dem med det samme. Smelt da chokoladen og smør den på toppen af honningkagerne. Servér kagen med det samme eller sæt den på køl.


 God jul, det bliver.

Brunkager

$
0
0
Her kommer de perfekte postkasse julesmåkager. De er sprøde, robuste og tynde. Der kan være en 3 stk. i højden pr. postkassepakke. 


Jeg har fået opskriften fra en veninde, som har fået den fra en fra hendes mødregruppe. Tidligere har jeg haft flere ingredienser i mine brunkager, men de her smager virkelig godt og dejen er nem at arbejde med. So, if it ain't broke, don't fix it. 

Ingredienser til ca. 4 plader
250 g smør
250 g farin
150 g sirup
50 g mandler
2 spsk. stødt kanel
2 tsk. stødt nelliker
1 tsk. kardemomme
1½ tsk. potaske
1 spsk. vand
500 g hvedemel


Smelt smør, farin og sirup i en gryde ved svag varme. Tag gryden af varmen og lad massen afkøle til den er lunken. Hak mandlerne groft og rør dem i sammen med kanel, nellike og kardemomme.

Rør potaske ud i vandet og rør det i dejen. Tilsæt til sidst melet og rør til det hele er godt blandet. Ælt dejen på bordet, evt. på lidt mel, og form den til ca. 4 ruller der er ca. 4 cm i diameter. Læg rullerne på køl til de skal bruges, minimum en time og maksimum 1 måned. Vil tro man også sagtens kan fryse dem. 


Tag rullerne ud af køleskabet. Lad dem ligge et kvarters tid og skær dem derefter i tynde skiver. Læg dem på bageplader med bagepapir på og bag dem ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 7-8 min.

Jeg fordelte disse små pakker i postkasserne i min opgang. De er pakket ind i køkkenrulle, bagepapir og julegavebånd.

Sarah Bernhardt bite size kager med chewy makroner

$
0
0
Jeg kunne ikke bestemme mig for én dessert til nytår, så jeg endte med at lave tre forskellige. Den ene var disse Sarah Bernhardt kager. 


Det lykkedes mig at få det helt rigtige knæk på chokoladen og de smagte i det hele taget virkelig godt. Specielt dem med solbær får et dejligt frisk pust. Der bliver ca. 30 stk., måske lidt flere bunde. 

Ingredienser til bunde
200 g sukker
100 g marcipan
½ dl æggehvider

Ingredienser til fyld
2½ dl piskefløde
75 g mørk chokolade, 70%

Chokoladeovertræk og pynt
2-300 g mørk chokolade, 70 %
Kandiserede violer
Frysetørret solbær

Bunde: Rør sukker og marcipan sammen (jeg brugte en røremaskine). Tilsæt æggehviderne og rør indtil det er en lind og ensartet masse. Kom den i en sprøjtepose og sprøjt den ud i små cirkler på størrelse med en 5 krone. Bundene bages ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 15 minutter. Pas på de ikke får for meget. De skal ikke have så meget farve.

Fyld: Hak chokoladen fint. Varm fløden op og kom chokoladen i. Rør til chokoladen er smeltet og cremen er blevet godt cremet (ca. 5 minutter). Hæld chokoladecremen i en skål og kom film over. Læg filmen helt ned til cremen, så der ikke kommer kondens. Sæt den til afkøling i kølekabet, til cremen er stivnet. Jeg lavede den dagen før, men mindre må kunne gøre det.


Når cremen er stivnet, tages den ud af køleskabet og piskes op. Jeg bruge et almindelig piskeris og god gammeldags håndkraft. Den skal kun lige piskes igennem. Kom cremen på bundene og sæt dem på køl. Jeg brugte en kagespade, da jeg ikke har en ordentlig spartel. Det slår mig, mens jeg skriver dette, at jeg faktisk har en perfekt spartel til projektet. Bliver nødt til at lave dem igen. Anyway, kom en god portion creme på bunden og glat ud med kagespaden/ spartlen til du har en fin toppet kage. Det er lettest at gøre oppefra og ned.


Overtræk: Hak chokoladen til en mellemting mellem groft og fint. Den skal tempereres før den bruges. Den rigtige måde er at smelte og opvarme den til 55 grader, nedkøle den til 29 grader og derefter opvarme den igen til 31 grader. Jeg snød lidt. I stedet smeltede jeg ca 2/3 i mikrobølgeovnen. Havde den inde ca. 30 sekunder af gange på max styrke og rørte i den ind imellem hver gang. Derefter tilsatte jeg den sidste 1/3 del. Når al chokoladen er smeltet er den klar til brug. 


Tag kagerne ud af køleskabet og dyp dem på hovedet ned i chokoladen. Tag dem op og lad lidt af chokoladen løbe af. Sæt dem på en flade dækket af bagepapir og kom frysetørret solbær eller hakkede kandiserede violer på med det samme, da tempereret chokolade bliver fast næsten øjeblikkeligt. 

Opbevar kagerne på køl eller frys indtil de skal spises. 

Portions cheesecakes med appelsin

$
0
0
Disse cheesecakes er ideelle nyindflytnings-/ ombygning af køkken kager, da de ikke kræver tilstedeværelsen af en ovn.


Bare man har en kogeplade og et køleskab kan man fremtrylle dem på en både simpel og overskuelig måde. Man skal dog ikke nære et brændende ønske om at have en kage færdig i løbet af 20 min. De kræver lidt hviletid ind imellem. men der kan man jo passende lave et par andre kager.

Ingredienser til ca. 20 cheesecakes
150 g digestive kiks
75 g saltet smør

250 g mascapone
250 g creme fraise 38 %
150 g flormelis
saft af 1 saftig appelsin

1 dl appelsinsaft
2 blade husblads

Hvid chokolade
Frysetørret havtorn


Bundene: Start med at komme kiksene i en frysepose og knus dem med en kagerulle. Du kan både slå og banke dem itu. Smelt derefter smørret og bland det i. Tryk det ned i formene, så det bliver til en fast bund.

Fyld: Pisk mascapone og creme fraise sammen. Tilsæt flormelis og appelsinsaft og pisk til massen er godt blandet og ensartet. Kom det på bundene og glat overfladen ud. Sæt på køl til massen har sat sig. I hvert fald en times tid.

Top: Kom husblads i en dyb tallerken med koldt vand. Opvarm appelsinsaften i en gryde til den er lun. Tag de to blade husblads og vrid det meste af vandet af. Kom dem ned til appelsinsaften og varm saften op.  Det hele tager omkring 5 minutter. Hæld saften ud over de afkølede cheesecakes og sæt dem tilbage på køl til det er stivnet.


Servering: Brug en kniv til at løsne siderne af de små cheesecakes, tag dem op og stil dem forsigtigt på en tallerken. Hak den hvide chokolade og kom den sammen med de frysetørrede havtorn ud over kagerne.

Kanel kunstværker

$
0
0
Min veninde og jeg (i høj grad mest min veninde) lavede disse kanel kunstværker kort før nytår. Det er ikke rigtig kanelsnegle og vi kan vist heller ikke rigtig prale med at det for alvor ligner kanelsnurrer, så derfor - kanel kunstværker. 

Efter at have slået ordet "kunst" op på wikipedia og fået følgende betingelser; 
  1. Artefakt: Der skal være tale om et artefakt.
  2. Intentionalitet: Artefaktets intentionalitet skal rumme intentionen om at være kunst.
  3. Primær egenskaber: Artefaktets primære egenskab skal være den kunstneriske
må jeg nok indrømme at det muligvis er skyde lidt over målet, at kalde det vi fremstillede for kunstværker. Mest fordi den primære intention ikke var kunstnerisk, men derimod kulinarisk. Ikke desto mindre smagte de fantastisk, specielt lige da de var kommet ud af ovnen, men også dagen efter til min søsters flytning.

Ingredienser
2,5 dl mælk (vi brugte skummetmælk)
50 g gær (der kan godt skrues lidt ned for mængden)
1 æg str. M/L
100 g smeltet, afkølet smør
1 spsk sukker
1/2 tsk salt
ca. 500 g mel

125 g blødt smør
3 spsk kanel
180 g farin

1 æg
kanelsukker

Varm mælken op til den er varm nok til at få noget ud af gæren, men ikke varm nok til at slå den ihjel (fingervarm). Rør derefter gæren ud i mælken og tilsæt æg og smør. Når det er godt blandet tilsættes sukker og salt. Tilsæt til sidst melet, lidt af gangen, og ælt til du har en lind dej der hænger sammen. Form den til en kugle og sæt den til hævning i en skål med et rent viskestykke over, et lunt sted, til dejen har hævet til ca. dobbelt størrelse. Denne dej stod vel en god times tid plus det løse.

Lav fyldet imens. Det er helt utroligt nemt. Man tager smør, tilsætter kanel og farin og rører til det er godt blandet.

Når dejen har pustet sig godt op, tages den op af skålen og slås ned. Det kan godt virke som om, der er tale om borderline sisyfos arbejde her, men det er efter sigende ikke helt uden grund. Dejen rulles ud på et meldrysset bord til et rektangel. Smør fyldet på, og fold først den ene 1/3 af den korte side ind og derefter den anden fra modsat side. Dejen har nu en størrelse, som er 1/3 af den oprindelige. Brug en skarp kniv til at skære strimler af dejen med en bredde på på 1-2 cm og sno dem. Til sidst rulles de sammen på en måde, så det bliver en slags samlet yndefuld dejklump, eller hvis man er heldig, måske mere noget i stil med de vi fremstillede.

Lad kanel kunstværkerne hæve igen, en god halv times tid. Lige før de kommer i ovnen skal de pensles med sammenpisket æg og drysses med kanelsukker.

Bag kanel kunstværkerne ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 12-15 minutter, til de er gyldne i overfladen, sprøde udenpå og bløde indeni.


Chokoladedessert i dampovn

$
0
0
Jeg var i onsdags til et event hos Miele sammen med andre madbloggere, 
hvor vi fik lov til at prøve deres dampovne. 


Vi fik en masse råvarer vi kunne bruge af og skulle derefter lave to retter; en fiskeret og en dessert. Selvom jeg af og til strækker snackbegrebet lidt langt, vil jeg nok mene, at fisk ikke hører hjemme i den kategori. Derfor vil jeg alene lægge dessertopskriften op her.

Før jeg kom derud vidste jeg faktisk ikke hvad en dampovn var. Jeg kendte til ovne med damp, men det ikke helt det samme. En dampovn anvendes udelukkende til dampning - hvilket man muligvis godt kunne have sagt sig selv, og det betyder, at maden ikke kan brunes eller blive sprød. Derfor er det lidt udfordrende at skabe meget varierende desserter i en dampovn. Man kan læse meget mere om deres Mieles ovne her: http://miele.dk/dk/husholdning/produkter/steamers.htm


Det blev til en slags chokoladesufflé med sprøde pistacie småkager og brombær i Grand Marnier med citron timian. Chokoladedelen er lavet i dampovnen, mens småkagerne er lavet i en almindelig ovn og brombærerne i en gryde. Den sidste del ville nu også have egnet sig rigtig godt til at blive tilberedt i en dampovn, men jeg løb tør for tid. Der er ikke mel i hverken chokoladekagerne eller pistaciesmåkagerne.

Chokoladedelen
100 g mørk chokolade
50 g smør
55 g æggehvider
20 g flormelis
50 g æggeblommer
revet skal af 1 økologisk appelsin

Pistaciedelen
75 g pistaciekerner
75 g blødt smør
50 g sukker
25 g muscovado sukker
3 æg 

Brombærdelen
20 brombær
2 spsk vand
2 spsk Grand Marnier
2 spsk citron timian blade

Chokolade: Smelt chokolade og smør sammen i en skål over vandbad. Brug imens en håndmixer  til at piske æggehviderne stive med flormelis. Vend chokolademassen med æggehvidemassen og tilsæt til sidst forsigtigt æggeblommerne og den revne appelsinskal. Kom massen i muffinsforme, jeg brugte siliconeforme med et tyndt lag sprayfedt, og kom film over, så der ikke kommer damp i. Bag dem ved 100 grader i ca. 30 minutter.  Har man ikke en dampovn - det vil nok være tilfældet for nogle - vil jeg tro man kan bage dem i en almindelig ovn ved ca. 180 grader i ca. 10 minutter. 


Pistacie: Hak pistaciekernerne til groft mel på en minihakker. Hæld dem derefter i en skål. Tilsæt smør og brug en håndmixer til at piske det sammen. Tilsæt sukker og muscovado sukker og under fortsat piskning. Til sidst tilsættes æggene lidt af gangen, stadig under piskning. Bred massen ud på en bageplade beklædt med bagepapir i cirkler med en tykkelse på ca. 0,5 cm. Der skal være god plads mellem dem, da de flyder helt utrolig meget ud. Bag dem ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 8 minutter til de er brune i kanten. Lad dem afkøle. Det er formentlig lettest at skære dem i trekanter forholdsvis kort tid efter de er kommet ud af ovnen. 


Brombær: Skyl brombærerne godt og kom dem sammen med vand, Grand Marnier og citron timian i en gryde. Varm dem op og lad dem simre i 10-15 minutter ved svag varme. Kom lidt frisk citron timian over ved serveringen.


De andre madbloggere kom fra Gane og Gaffel http://ganeoggaffel.dk/ og Ida Marengs http://idamarengs.blogspot.dk/. De fremstillede chokolademousse og creme brulée, som i øvrigt smagte helt utrolig godt.


Projekt flødeboller - Lakrids - Solbær - Mynte

$
0
0
Det har lykkedes mig at holde liv i en grapefrugt mynte plante siden nytår, hvilket er en del mere imponerende end man måske umiddelbart skulle tro. Den skulle have været brugt i en salat nytårsaften, men vi havde for meget mad og så blev salaten altså nedprioriteret. Siden har jeg gået og tænkt over, hvad jeg skulle bruge den til. Det er nu blevet til en længere liste, hvor flødeboller var første punkt.  


I går kastede jeg mig så ud i det og selvfølgelig overhovedet ikke på den afslappede måde. Jeg bestemte mig for at prøve tre slags fyld, to slags skumopskrifter og lidt forskelligt pynt nu jeg var i gang. Det blev til fyld med soltørret solbær, lakridspulver og grapefrugt mynte samt bunde af marcipan. 

Jeg lavede både fyld med og uden glukosesirup og hvis jeg skal være helt ærlig kan jeg bedst lide dem uden, da de er mere luftige. Det er også det nemmeste at arbejde med, så næste gang tror jeg bare jeg tager den helt enkle opskrift. Nedenfor er begge angivet. 

Der findes virkelig mange former for mynte. Jeg brugte som sagt en grapefrugt mynte, men der er mange som jeg tror vil være velegnede. De eneste jeg ville holde mig fra er dem der er meget spearmint agtige. Synes alligevel at kombinationen af flødeboller og tyggegummi bliver lidt for avanceret på den helt uhensigtsmæssige måde.

Ingredienser til ca. 200 små bunde
600 g marcipan
flormelis

Ingredienser til ca. 50 flødeboller med mynteskum
150 g sukker
25 g vand
60 g glukosesirup
8 g friske mynteblade
Små mynteblade til pynt

75 g æggehvider
40 g sukker

ca. 250 g god mørk chokolade (jeg brugte Valrhona Caraibe 66%) 

Ingredienser til ca. 150 flødeboller med solbær og lakrids
300 g rørsukker
1 dl vand
150 g æggehvider (mener der svarer til 4,5 stk.)

2 spsk frysetørret solbær + noget til pynt
2 tsk lakridspulver (jeg brugte rå lakridspulver)
40 g hvid chokolade

ca. 750 g god mørk chokolade (jeg brugte Valrhona Caraibe 66%) 

Bunde: Rul marcipanen ud i et jævnt lag med en tykkelse på ca. 2 mm på et bord drysset med flormelis. Stik cirkler ud med en udstikker et glas eller lignende med en diameter på ca. 2 cm. Jeg brugte et snapseglas. Start med den del af marcipanen som er tættest på dig. Det gør det en del nemmere at se, hvad der foregår.

Bag dem i ovnen ved 190 grader (ikke varmluft) i ca. 5 minutter. De skal ikke være brune, men må gerne være gyldne i kanten. Lad dem køle af på en bagerist.


Myntefyld: Start med at nippe mynteblade af planten. Store til fyldet og små til pynt. Skyl myntebladene godt og hak de store af dem groft. Stød dem i en morter til det bliver en ensartet pasta. 


Kom derefter sukker, vand, glukosesirup og myntepasta i en gryde og varm op til det koger. Siruppen skal være 117 grader, hvilket opnås efter den har kogt i ca. 2 minutter. Tag gryden af varmen og pisk æggehviderne og sukkeret i en røremaskine til de er stivnet let. Tilsæt derefter under kraftig omrøring siruppen i en tynd stråle. 


Skålen bliver ret varm og jeg kølede den derfor ned med et viskestykke med isterninger i. Jeg er ikke sikker på dette er nødvendigt. Skummet skal røres til det bliver guf agtigt, hvilket tager et sted mellem 10 og 15 minutter. Det bliver ret sejt og elastisk. 


Fyld skummet i en sprøjtepose med en rund tyl i og sprøjt toppe ud på bundene. Det er vigtigt ikke at overfylde sprøjteposen, hvis den skal være til at arbejde med. Lad flødebollerne stå i mindst en time, så fyldet kan sætte sig, før de skal overtrækkes med chokolade. Imens kan det øvrige fyld laves.


Solbær og lakridsfyld: Kom sukker og vand i en gryde og kog det op. Lad det koge i ca. 2 minutter, til siruppen har en temperatur på 115 grader (det er vist meningen den skal være 117, men det blev min altså ikke). Pisk æggehviderne let stive og tilsæt siruppen i en tynd stråle, mens der piskes kraftigt. Det tager ca. et kvarter. Jeg brugte en Kitchen Aid røremaskine. Andre røremaskiner kan måske være kortere eller længere tid om det. Skummet skal være godt blandet, men stadig let og luftigt. Del skummet i to og vend soltørret solbær i den ene halvdel og lakridspulver i den anden. Smag dig frem til præcis, hvor meget eller hvor lidt du vil have i. 


Kom fyldet i en sprøjtepose og sprøjt små toppe ud på bundene. Dette fyld slipper noget lettere end fyld med glukosesirup, så her kan laves nogle rigig fine mini flødeboller.


Det bedste resultat fås ved at holde et jævnt tryk, mens man løfter sprøjteposen op. Lad dem stå til tørring mindst en time. Mine fik nærmere tre.


Overtræk: Chokoladen skal tempereres for at få det bedste resultat. Det gjorde jeg ikke, hvilket resulterede i, at en del  af flødebollerne blev ekstremt vellykkede, mens andre fik lidt andre overflader. Dem med mynte fik nogle lidt anderledes striber, hvilket jeg endte med at synes var ok, da de ligner små træer med bladene på.


Jeg smeltede ca. 2/3 af chokoladen og tilsatte den sidste hakkede 1/3. Det er en fin nok hovedregel, men virker altså ikke hver gang. Næste gang vil jeg nok temperere chokoladen. Uanset hvad smagte de godt og størknede hurtigt ude i den naturlige fryser. Det er også hyggeligt at stå på sin altan med den ene plade flødeboller efter den anden.


Når chokoladen er smeltet kan man enten dyppe flødebollerne ned i den eller holde flødebollerne på en gaffel og hælde chokolade over med en ske. Begge dele virker fint. Der skal kommes pynt på med det samme, specielt hvis chokoladen er tempereret, da den i så fald vil størkne med det samme. 


Jeg brugte frysetørret solbær på dem med solbærfyld, små mynteblade på dem med myntefyld og smeltet hvid chokolade på dem med lakridsfyld. 


Til sidst er det bare at nyde dem en efter en efter en efter en efter en.....


Mettes blåbærmuffins med makroner og hvid chokolade

$
0
0
Dette er ikke muffins bagt af Mette, men derimod muffins bagt for Mette, så derfor er det hendes. 


De blev til meget sent en aften, fordi jeg midt i mit indlæg om flødeboller havde glemt alt om, at jeg skulle bage dem. De er et produkt af fri fantasi og de basisprodukter jeg altid har derhjemme. Der er en stor mængde blåbær i, så de bliver dejlig saftige, til gengæld er makronerne ikke helt sprøde. Hvis man ønsker dette, vil jeg anbefale at bruge friske blåbær og give kagerne lidt kortere bagetid. Fik dog ingen klager, så vil tro de er ganske udemærkede. 

Ingredienser til ca. 22 muffins
200 g blødt saltet smør
200 g sukker
150 g æg (ca. 3 stk.)
175 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1 dl mælk (jeg brugte skummetmælk)
80 g makroner
100 g hvid chokolade
225 g frosne blåbær


Pisk smør og sukker sammen i en skål til det er lyst og luftigt. Tilsæt de sammenpiske æg lidt af gangen, mens der stadig piskes. I en anden skål blandes hvedemel og bagepulver. Dette vendes i skiftevis med mælken. 

Kom makronerne i en frysepose og knus dem med en kagerulle. Hak chokoladen og vend den sammen med makronerne i dejen. Til sidst tilsættes de frosne bær og dejen kommes med det samme i muffinsforme. Jeg bruger en metalform til muffins med en enkelt papirsform i hvert hul, men man kan også bare bruge to papirsforme til hver muffin. 

De bages ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 20 minutter, til de har en sprød overflade og  til der ikke længere hænger dej ved, når man stikker en hæklenål i. 


Spises med fingrene au natural


Mens vi venter - små mandelkager med tranebær og chokolade

$
0
0
Jeg havde planer om at rydde op i mine skabe i går. Desværre blev jeg forhindret af mit vertikalt udfordrede korpus, så nu venter jeg på, at nogen skaffer mig en stige. Ventetiden bliver udfyldt med diverse bagværk, herunder disse pause snacks. 


Kagerne er et eksperiment og det bliver mere små kager end småkager. Mest fordi småkager i min verden som regel er sprøde. Næste gang vil jeg nok bage dem i min mini silicone muffinsform eller anskaffe mig en madeleine form. Det var nu alligevel et vellykket eksperiment. Tranebærerne og chokoladen klæder hinanden rigtig godt, specielt i store stykker.

Ingredienser til 3 plader med kager af varierende størrelse
75 g smør
200 g mandler
60 g mel
½ tsk bagepulver
100 g sukker
100 g æg (ca. 2 stk. M/L)
30 g tranebær
60 g mørk chokolade

Start med at smelte smørret og sæt det til at afkøle. Kom mandlerne i en minihakker og kør til mandlerne er blevet til mandelmel. Bland det med mel og bagepulver i en skål. I en anden skål piskes sukker og æg til det er hvidt. Hak tranebær og chokolade groft og vend det skiftevis med smør og mandelmel i æggesnapsen.

Sæt massen på en plade med bagepapir eller fyld den i muffinsforme og bag dem ved 175 graders varmluft i ca. 10 minutter.


Klar til at forære væk.

Viewing all 133 articles
Browse latest View live